Etiopialainen ruokakulttuuri

Etiopialaiset nauttivat ateriansa yhdessä perheen ja ystävien kesken. Ruoka tarjoillaan yleensä siten, että koko pöytäseurue jakaa suuremman annoksen yhdessä. Ruokailu on etiopialaisille ennen kaikkea yhdessäoloa ja makunautintoja!

Etiopialainen keittiö perustuu paljolti lettumaiseen injera-leipään, jonka päälle kootaan erilaisia liha- tai kasvislisukkeita. Erityisesti vegaaniruoka on suuressa roolissa Etiopian ruokakulttuurissa, koska sitä voidaan nauttia myös paaston aikana. Ruoka sisältää hyvin vähän allergeeneja, eikä sen valmistuksessa käytetä esimerkiksi pähkinöitä, manteleita, maitoa tai kananmunaa. Tavallisimmin myös injera-leipä valmistetaan gluteenittomista teff-jauhoista. Vegaaniruokien lisäksi etiopialaisesta ruokapöydästä löytyy myös maukkaita ja mausteisia, berberen ja kardemumman makuja sisältäviä tuhdimpia liharuokia.

Addis Ethiopian Kitchenissä tarjoillaan kaikki liha- ja vegaaniannokset ohrasta ja vehnästä valmistetussa injerassa. Vaihtoehtoisena gluteenittomana lisukkeena on riisi sekä pian tulossa myös gluteeniton leipävaihtoehto, täysin teff-viljasta valmistettu injera.

Etiopialainen kahvi kruunaa aterian

Etiopia on kahvin alkuperämaa, joten arvaten se on myös olennainen osa etiopialaista ruokakulttuuria. Kahvi käytännössä kruunaa aterian: se nautitaan hitaasti, usein jopa tunteja kestävänä kahviseremoniana. Kahviseremonian aikana ensin kahvipavut paahdetaan avotulella ja herätellään makuhermoja siitä syntyvän aromikkaan tuoksun avulla. Sen jälkeen pavut jauhetaan ja kahvi keitetään nautittavaksi. Perinteisesti kahvia nautitaan kolme kupillista, joista ensimmäinen kaikkein voimakkain.

Meillä Addis Ethiopian Kitchenissä voit aterian päätteeksi maistaa aitoa etiopialaista kahvia tai ostaa paketin myös mukaan ja nauttia kotona.

Tiesitkö?

Tarinan mukaan etiopialaisen munkin vuohet söivät kahvipensaan marjoja, joilla oli selkeästi vuohia piristävä vaikutus. Munkki kiinnostui itsekin näistä piristävistä marjoista, maistoi niitä ja vei niitä luostarin apotille nähtäväksi. Apotti epäili marjoja paholaisen tekeleiksi ja heitti marjat nuotioon. Hetken päästä nuotiosta nousi aromikas tuoksu ja kiinnostus marjoihin kasvoi. Näin kahvi sai alkunsa.

Tule nauttimaan etiopialaisesta tunnelmasta paikan päälle

Meiltä löydät maukkaat etiopialaiset vegaani- ja liharuoat, niin lounasbuffetista kuin ruokalistaltammekin. Tule käymään tai tilaa mukaan!